Wie zijn wij?Meesterschoenmakers sinds 1929

Het gezicht van deze schoenmakerij is Richard Wagenaar, geboren in 1968 te Amsterdam. Richard komt uit een schoenmakers familie, zijn opa begon in 1929 vanwege de armoe een schoenmakerij. Eerst repareerde opa voor zijn gezin en later groeide dat uit totdat hij één van de 4 schoenmakers van Ouderkerk a/d amstel werd. Zijn jongste zoon Piet (Richard's vader) moest van opa schoenmaker worden, hij wilde eigenlijk slager worden maar opa's wil was wet, niemand van zijn zoons werd schoenmaker dus Pieter moest schoenmaker worden dus heeft hij in de Westerstraat te Amsterdam zijn vakopleiding gehad. Nadat hij deze met goed gevolg had afgelegd en een aantal jaren voor een baas had gewerkt begon Piet in 1964 voor zichzelf, niet in Ouderkerk maar in Amsterdam, in de 2e van der Helststraat 77om precies te zijn. In 1984 kwam Richard van de mavo "en wat wil je worden" vroeg vader Piet, nou dat zou orthopedischschoenmaker moeten worden maar helaas dat zat er niet in voor Richard want toentertijd moesten de mensen die in het ziekenfonds zaten niet één maar twee jaar met hun orthopedischeschoenen doen dus er was voor Richard geen stageplek. Via de toenmalige Christelijke schoenmakersbond kwam Richard terecht bij "De Aalsmeerseschoenservice" gelegen aan de Ophelialaan in Aalsmeer waar Richard één jaar heeft gewerkt met Lou van der Geest.Toen met hulp van diezelfde vakbond naar Meesterschoenmakerij de Jong op de Koninginneweg in Amsterdam, na ook daar één jaar gewerkt en een hoop geleerd te hebben kwam Richard bij een van zijn klasgenoten te werken de Fa. Wegenwijs in de Cornelis Schuitstraat te Amsterdam. In Februari 1989 ging Richard militairendienst in, en kwam er in Januari 1990 weer uit.

Zelfstandig

Toen was het zover op 21 April 1990 de opening van Meesterschoenmaker “Richard”. Helemaal te gek je eigen bedrijf, wel hard werken maar eindelijk je reparatie zo maken zoals jij wilt. Dat houdt in hoge eisen stellen aan je materialen en je reparatie en natuurlijk alles poetsen. De beste materialen gebruiken en een eerlijke prijs rekenen. In 1999 doet Richard voor het eerst mee aan een internationale vakwedstrijd, allereerst voor de lol en natuurlijk ook om te kijken of je nog scherp bent. Hoe beoordeelt een vakjury je werk na 15 jaar ervaring. En dan de publiciteit natuurlijk.
 

MEESTERSCHOENMAKER RICHARD FLIKT HET WEER

"Op zondag 11 maart j.l. werd ter gelegenheid van de Internationale Vakbeursdagen voor de Schoenmakerij en Orthopedie door de SVGB/OSLO een Internationale vakwedstrijd voor schoenreparatie, orthopedie en podologie georganiseerd waaraan weer veel branchegenoten uit binnen- en buitenland deelnamen. De ingezonden werkstukken werden op de beursvloer in het Van der Valk Motel te Tiel tentoongesteld en op zondag 11 maart j.l. werd, onder grote belangstelling van collega schoenherstellers en andere bezoekers van de beurs, de uitslag van de wedstrijd bekend gemaakt. Het was toch weer een grote verassing voor onze schoenmaker uit Ouderkerk toen hij te horen kreeg wederom Goud te hebben behaald voor zowel het Dames als het Heren paar die hij had ingezonden. Door de behaalde punten van beide paren bij elkaar op te tellen eindigde Richard op een zeer eervolle 3e plaats in de algemene rangschikking van de vakwedstrijd. ”Een resultaat waarop ik bijzonder trots ben”. Het was niet de eerste keer dat Richard  mee deed aan deze vakwedstrijd want reeds in 1999 behaalde hij ook twee maal Goud. Richard stelt hoge eisen aan zijn reparaties en heeft zich sinds de opening van zijn nieuwe locatie aan het Sluisplein aangesloten bij de S.K.N.S. Deze stichting is opgericht om de Nederlandse kwaliteitsschoen ook van een kwaliteitsreparatie te verzekeren. De stichting is dan ook een initiatief van onder anderen de Nederlandse schoenfabrikanten Avang, van Bommel en van Lier. Na selectie bleek Richard ruim te voldoen aan de strenge vakmanschapeisen die de Stichting Kwaliteitsreparatie Nederlands Schoenfabrikaat  (S.K.N.S) heeft gesteld. Deze eisen en normen betreffen het vakmanschap, de gebruikte materialen en de technische uitrusting van het bedrijf. Richard is daarmee terecht een “verlengstuk”van de Nederlandse kwaliteitsfabrikanten. De onderscheidingen zijn te bewonderen in de etalage van zijn winkel op het Sluisplein."

-- Amstelgids 14 Maart 2001

Na een gigantische verbouwing van de plaatselijke supermarkt, waarbij Richard’s schoenmakerij behoorlijk in de weg zat,opent Richard, op 15 Mei 2000 zijn nieuwe en huidige zaak aan het Sluisplein. Hetzelfde adres maar toch een andere locatie.”Een zaak waar ik gigantisch trots op ben”aldus Richard.

"Natuurlijk is het repareren van schoenen niet het enige dat wij doen. Wij kopiëren o.a. sleutels, graveren naambordjes, repareren billardkeu's, slijpen schaatsen en verkopen tassen, onderhoudsmiddelen en accessoires.""

"Kom om ons eens bezoeken, Richard Uw schoenmaker"

Voor meer informatie over het onderhoud van uw schoenen verwijzen wij naar: Schoenmaker.com